Geertruit groeit op in Groningen in de Turftorenstraat. Haar moeder overlijdt als Gebbe nog vrij jong is. Gebbe en haar twee zussen worden opgevoed door hun stiefmoeder. Haar vader heeft als voorzitter van het kistenmakersgilde een goede positie en de stad Groningen floreert.
Ze trouwt rond 1641-1642 met Hindrik Tijmans. Hij is schrijver, in dienst van het stadsbestuur van Groningen.
Geertruit en Hindrik krijgen in korte tijd zes kinderen, allemaal geboren in de Turftorenstraat.
Haar zus Stijntjen woont in Bedum, elf kilometer noordwaarts bij hen vandaan. Haar zus Jeijetjet is domineesvrouw en woont in Harkstede, elf kilometer oostwaarts. Dat lijkt dichtbij maar er zijn in die tijd geen makkelijk begaanbare wegen.
Jeijetjets man, pastor Joannes Adami, stelt zich op 21 maart 1644 borg voor Hindrik. Het is niet bekend waarvoor.
Op 8 november 1645 lenen Geertruit en Hindrik een bedrag van 500 gulden tegen 6 procent rente. Het huis aan de Turftorenstraat waar Geertruid is opgegroeid, dient als onderpand voor de lening.
In het voorjaar van 1649 koopt het echtpaar de beide zussen van Geertruit uit en dan zijn ze volledig eigenaar van het huis aan de Turftorenstraat.
Hindrik staat vermeld als 'solliciteur' ofwel procureur, een ambtelijk rechtspersoon. Hij is in 1655 een van de vier procuratoren van het gasthuis voor armen aan de Akerkstraat. Die rol omvat het beheer van het pand en wekelijkse uitdeling van brood en boter.
Twee kinderen overlijden op jonge leeftijd maar Gebbetien, Jan, Geesjen en Rijke bereiken de volwassen leeftijd.
Het is onbekend wanneer Geertruit en Hindrik zijn overleden.
naar dochter Gebbetien Tijmans >>
HOPMAN WILLEM GEERTS, SUFFRIDUS SIURTSMA, ABRAHAM WERUMAEUS, WARNER BERENTS, HINDRICK TIMANS, PROCURATOREN DER ARMEHUISSITTEN IN DER TYDT ANNO 1655.
Akerkstraat 22 Gevelsteen van het Armhuiszitten Convent.
Thomas Wijck Interieur met een vrouw aan de naaitafel 1655, Städel Museum.
Turftorenstraat Gronngen bij blauwe pijl.
Stad Groningen 17e eeuw.