Jantje Borst groeit op in Delfzijl, samen met haar jongere broer Cornelius. Twee oudere broertjes zijn allebei op zevenjarige leeftijd overleden. Ze heeft ook nog een halfbroer en twee halfzussen maar die zijn een stuk ouder.
Jantjes vader is houthandelaar en burgemeester van Delfzijl. Veel herinneringen zal ze aan hem niet hebben want hij overlijdt in 1860 als Jantje vijf jaar oud is. Haar moeder heeft in korte tijd veel verloren.
Over haar jeugd is verder weinig bekend. Als ze zestien is, maakt ze een aquarel die nog steeds in de familie wordt bewaard.
Jantje komt uit een ondernemende familie in Delfzijl, een plaats aan de Eemsdelta waar zeevaart en handel een grote rol spelen.
De 25-jarige Jantje trouwt op 12 oktober 1880 met de 24-jarige Johannes Heinsius. Een talentvolle jongeman, geboren in het Brabantse Engelen maar opgegroeid in Friesland. Hij is net als zijn vader belastingontvanger. Eerst werkte hij bij de provinciale inspectie in Groningen. Begin 1880 woont hij in het Drentse Gieten. Ze vestigen zich dicht bij de plaats waar Jantje is opgegroeid.
Na ruim drie jaar wordt in Termunterzijl hun eerste kind geboren. Zijn doopnaam is David Lodewijk Anthony en ze noemen hem Louis.
Dan volgt overplaatsing naar de andere kant van Nederland, naar Nieuw Helvoet (Hellevoetsluis). Daar wordt in 1885 een meisje geboren: Teelkelina. Vervolgens verhuizen ze in 1889 naar de Langestraat in Alkmaar.
Op 12 april 1891 slaat het noodlot toe. Hun inmiddels zesjarig dochter Teelkelina overlijdt, niet in hun woonplaats Alkmaar maar in Hilversum. Het adres van haaar overlijden is Trompenberg 2 in Hilversum. In 1878 is hier 'De Trompenberg', het eerste Nederlandse kuuroord gesticht. Misschien was de kleine Teelkelina ziek?
Vlak daarna wordt Jantje weer zwanger en als op 10 maart 1892 een meisje wordt geboren, noemen ze ook dit kind Teelkelina, met als roepnaam Lies.
Op 26 augustus 1892 verhuist het gezin van Alkmaar naar Appingedam, vlakbij Delfzijl waar Jantje is opgegroeid. Verhuizen is vanwege zijn werk een vast gegeven. Een paar jaar later vertrekt het gezin alweer. Ze betrekken een prachtig 18e-eeuws pand in Hoorn (Groote Oost 10).
Op 21 oktober 1896 overlijdt de moeder van Jantje. Kort daarna wordt Jantje zelf ziek. Het loopt slecht af. In de krant staat dat de 42-jarige Jantje op 27 maart 1897 in Hoorn is overleden na ‘langdurig lijden’. Op de rouwkaart noemt haar echtgenoot haar: ‘Jansje’. Hun kinderen Louis en Lies zijn dan dertien en vijf jaar oud.
Jantje wordt in Hilversum, naast het overleden dochtertje begraven. Later op 26 augustus 1920 laat Johannes hen samen in één kist herbegraven op het kerkhof te Cuijk in vak 44.
Wat opvallend is, er is geen foto van Jantje Borst bekend, zelfs niet in de albums van haar dochter Lies.
naar dochter Teelkelina (Lies) van Bosveld Heinsius >>
Groote Oost 10 Hoorn
Na een langdurig lijden overleed heden, in den ouderdom van 42 jaar, mijne geliefde Echtgenoote, JANSJE BORST, mij nalatende twee jeugdige Kinderen.
J.H.A.M. HEINSIUS.
Hoorn, 27 Maart 1897.
Gemaakt door Jantje Borst, 16 jaar oud.