Taken schoolmeester Wirdum 20 juni 1792,
beschreven in de aanstellingsbrief voor Doeke Wijgers Hellema
als schoolmeester, organist en kerkdienaar.
Lestijden
In het zomerhalfjaar: 08-10.00, 12-14.00 en 15-17.00 uur
In het winterhalfjaar: 08-10.00 en 12-15.00 uur
Vakken
Hij moet kinderen onderwijzen in het spellen, lezen, schrijven en gebeden, in de beginselen van de godsdienst en in de goede zeden, alles in overleg met de predikant. Een deel van de kinderen leert ook rekenen en psalmzingen. Bij het eindigen van de school (of iedere schooldag?) moeten alle schoolkinderen samen een of meer psalmen zingen.
Vrije dagen
Zijn vrije dagen als schoolmeester: elke zaterdag en in de hooitijd drie weken vakantie en ook een week met Pasen, Pinksteren, Kerst en als er Jaarmarkt. Maar dit betreft niet zijn taak als organist en kerkdienaar.
Taken in de kerk
Hij moet zorgen dat het uurwerk in de kerk de juiste tijd aangeeft. Op zondagmorgen moet hij de klok luiden en om 07.00 en 09.00 uur, dan in de kerk een stichtelijk woord lezen en het orgel bespelen tot de predikant met de dienst begint. Voor de middagdienst moet de klok om 12.00 en 13.00 geluid. Ook dan moet hij weer 'stichtelijk voorlezen'.
Als er dienst is moet hij de bijbel vanuit het pastoriehuis naar de kerk brengen en na afloop weer terug.
De kerk moet bezemschoon zijn en het doopvont glad en schoon. Na afloop van de dienst moet hij de kerk en de toren afsluiten en kinderen moet hij van het kerkhof afhouden.
Luiden
Dan komt het lastige. In de zomer moet de klok luiden om 04.00 uur, een ander deel van het jaar om 05.00 uur. Bovendien alle ochtenden om 08.00, 14.00 en 18.00 uur (of 20.00 uur afhankelijk van het jaargetijde). En ook nog eens om de cathechisatie aan te kondigen en op stemdagen.
Nog meer
En dan nog is hij niet klaar. Hij moet voor de predikant en kerkvoogden klusjes doen zoals rekeningen opstellen, bijeenkomsten bijwonen. Tot slot moet hij als goed voorbeeld dienen.
Loon
Hij krijgt als tegenprestatie gratis woonruimte en een loon van jaarlijks 225 gulden.
Schoolgeld
De kerkvoogden rekenen verschillende bedragen schoolgeld, afhankelijk van het niveau van de leerlingen. Arme kinderen hoeven niet te betalen.